Themabijeenkomst voor ouders op school

themabijeenkomst voor ouders over faalangst

Een pittig jaar

Een themabijeenkomst als cadeautje voor ouders, aangeboden door school: een avond als cadeautje.

Het afgelopen jaar is een pittig jaar geweest voor iedereen. Binnen onze praktijken merken wij dat veel kinderen binnen de basisschool worstelen met faalangst.

Ouderbetrokkenheid

Ouderbetrokkenheid stond het afgelopen jaar onder druk: ouders waren vanwege de covid maatregelen niet welkom in school; er was minder contact dan anders. Omdat leerkrachten en ouders heel belangrijk zijn bij het omgaan met faalangst bij kinderen is het fijn om de band weer aan te halen. Omdat wij onze kennis graag met jullie delen is een themabijeenkomst een mooie gelegenheid.

Informatieve themabijeenkomst voor ouders in het onderwijs

Met een paar kleine stapjes kunnen er grote verschillen ontstaan. Daarom bieden wij een informatieve themabijeenkomst voor ouders (en leerkrachten) met praktische handvatten die het zelfvertrouwen van de leerlingen stimuleert, zodat zoveel mogelijk kinderen vanuit zelfvertrouwen tot leren komen en alle betrokkenen (leerling, ouder en school) dezelfde taal spreken en samen bouwen aan zelfvertrouwen. Is er in de planning van het nieuwe schooljaar ruimte voor een informatie ouderavond dan komen wij die graag verzorgen. Een cadeautje voor de ouders van de school. Zij zullen geïnspireerd en met praktische tips hun kind kunnen helpen.

Reserveer alvast

Heb je vragen, wil je meer weten, of direct een datum voor themabijeenkomst over faalangst reserveren? Mail naar: info@faalangstcentrumrotterdam.nl en we nemen direct contact op. We leveren een kant en klare uitnodiging die je aan ouders kunt sturen en eventueel input voor de nieuwsbrief van school.

Video: anders doen – gedragsverandering in faalangst training

Een nieuwe video: anders doen

In een nieuwe video vertellen onze trainers Nicole en Mariëlle over het belang van gedragsverandering. Samen met pijlers ‘anders voelen’ en ‘anders denken’ zorgt de pijler ‘anders doen’ voor een stevig fundament van de faalangst reductie trainingen.

Uit de comfort zone

Wat is er nodig om ‘in actie’ te komen, om iets spannends niet te vermijden, maar wel aan te gaan? Voor Nicole en Mariëlle is het maken van een video een stap uit de comfort zone. Toch is er een opname van het ‘anders doen’. Hoe ze dat voor elkaar gekregen hebben: het doel voor ogen houden.

Lees verder en bekijk de video hieronder:

Video: anders denken – gedachten en faalangst

Faalangst en de invloed van je gedachten
In deze nieuwe video leggen we je graag uit waarom ‘anders denken’ een belangrijke pijler is in ons programma. Je gedachten kunnen je belemmeren, maar ook helpen.
Anders denken is belangrijk omdat het ‘anders’ is, want dat is nodig om te veranderen. Wat als je denkt wat je dacht, dan krijg je wat je kreeg en verandert er niks.

Als je faalangst aan wilt pakken, is verandering nodig.
We inspireren je graag om het beste uit jezelf te halen.

Wil je meer weten over ons en ons programma?

Neem dan een kijkje op de pagina met ons aanbod.

Video: anders voelen

De tweede video voor Faalangstcentrum Rotterdam. We nemen je graag mee in onze uitleg waarom ‘anders voelen’ zo’n belangrijke pijler is bij het leren omgaan met faalangst.

Faalangst en perfectionisme

Faalangst en perfectionisme: verschillen en overeenkomsten, wanneer is het niet gezond meer?

Wanneer is er sprake van perfectionisme en wanneer hebben we het over faalangst? Wat is goed en gezond en wat niet?

Herken hier iets van, bij jezelf of bij je kind: 

  • Ik ben bang om tekort te schieten. 
  • Ik ben niet snel tevreden.  
  • Ik heb hoge verwachtingen van mezelf. 
  • Ik leg de lat hoog: niet alleen voor mezelf. 
  • Mijn kind blijft taken uitstellen. 
  • Mijn kind heeft moeite met nieuwe of onverwachte dingen. 
  • Het is niet snel goed genoeg, het kan altijd beter. 

Als je hier iets van herkent, dan voel jij/je kind waarschijnlijk ook druk om alles goed (of in ieder geval zo goed mogelijk) te doen. Dit kan op allerlei gebied zijn: bijvoorbeeld sociaal, werk, school/studie, sport of uiterlijk.  

En herken je ook dat als het tegenzit (of tegenvalt), het moeilijk is om los te laten? 

Voorbeelden uit de praktijk 

“Faalangst en perfectionisme” verder lezen

Kind met faalangst; tips voor ouders

Wat je als ouder kan doen om je kind met faalangst te helpen

Regelmatig spreek ik ouders die zich afvragen of hun kind faalangstig is. Ouders die zien dat hun kind soms wat op de achtergrond blijft of ouders die zich afvragen of hun kind niet te voorzichtig is. 

Kinderen die niet spontaan zijn bij een eerste kennismaking en zelf weinig initiatief nemen in contact met anderen. 

Ouders van kinderen die zo tegen toetsen op school op zien, dat ze klagen over buikpijn en hoofdpijn. Kinderen die het zo graag goed willen doen en de lat hoog leggen. Ouders die hun kinderen hard zien werken en het moeilijk vinden hulp te vragen. 

“Kind met faalangst; tips voor ouders” verder lezen

Faalangsttraining bij ons

FaalangsttrainingFaalangsttraining via faalangstcentrum Rotterdam: wat kan je verwachten van de training bij ons? 

Een faalangst reductie training bij Faalangstcentrum Rotterdam is maatwerk. Tijdens de kennismaking wordt een persoonlijk leerdoel geformuleerd en op basis daarvan wordt de faalangsttraining aangeboden.  

Voor kinderen is er soms een groepstraining. Ook dan is er maatwerk door de persoonlijke aandacht. Voor tieners en volwassenen wordt vaak gekozen voor een individueel traject.   

Wat alle trainingen met elkaar gemeen hebben is de inzet van de volgende pijlers:  

“Faalangsttraining bij ons” verder lezen

Zou het faalangst zijn?

Faalangst signaleren

“Zou mijn kind misschien last van faalangst hebben?”

Soms hebben ouders een vermoeden dat hun kind belemmerd wordt door faalangst en daar zijn ze bezorgd over.

Om antwoord op de vraag te kunnen geven, is meer informatie nodig. Waar kan je op letten? Hoe kan je faalangst signaleren?
Dit is informatie die we vanuit Faalangstcentrum Rotterdam graag delen, vanuit onze missie om faalangst te reduceren, onder andere door informatievoorziening. Hoe kan faalangst tot uiting komen? Lees het hieronder: “Zou het faalangst zijn?” verder lezen